Ekologické voskované ubrousky

Ekologické voskované ubrousky, co to vlastně je?
 
Voskované ubrousky slouží k balení a uchování potravin: zeleniny, ovoce, sýrů, uzenin, chleba, chlebíčků, koláčů... Skvěle se hodí jako víčko na zavařovací sklenici, salátovou mísu, misku, hrnec, talíř nebo hrnek. Zatímco sklenice nebo hrnec mají pokličku, víčko, zbývající nádoby jsou problém. Nejčastěji používáme potravinářskou fólii nebo alobal.
Ekologické opakovaně použitelné materiály jsou skvělou alternativou. Voskované ubrousky jsou hezčí a zároveň z přírodních surovin. Otázkou je pouze kvalita vosku, kterým jsou pokryty, protože sami včelaři mají problém s nákupem kvalitního včelího vosku.
 
Složení voskovaných ubrousků.
Voskované ubrousky jsou vyrobeny z přírodních složek:
 
Bavlněný materiál,
Včelí vosk,
Pryskyřice stromů, např. borovice,
Jojobový olej.
Vosk a pryskyřice poskytují antibakteriální povlak, který udrží zabalené potraviny déle čerstvé! Podle zásad zero waste už nebudete plýtvat jídlem.
 
K čemu jsou voskové ubrousky?
Voskované ubrousky slouží k balení potravin a prodlužují tak jejich čerstvost. Jejich hlavní výhodou je přírodní složení a především možnost mnohonásobného použití. Podle názorů lidí, kteří je používají déle než já, vydrží až půl roku používání (výrobci uvádějí 1 rok). Po této době jsou díky biologické rozložitelnosti šetrné vůči životnímu prostředí. Dají se i převoskovat a opět používat.
 
Jak používat voskované ubrousky?
Ubrousek se velmi snadno používá. Zmáčknu voskovaný ubrousek a držím ho v rukou asi 10 sekund. Během této doby se vosk zahřeje a stane se lepivým a plastickým.
 
Po zabalení potraviny držím ubrousek teplýma rukama a dávám mu stálý tvar. Vlivem tepla našeho těla se vosk zahřeje a získá svůj tvar. Díky tomu voskovaný ubrousek pevně přilne a drží na svém místě.
Voskový ubrousek myji pod tekoucí studenou nebo vlažnou vodou. V případě potřeby jej můžete také umýt šedým mýdlem a usušit.
 
Voskovaný ubrousek nelze řezat nožem, škrábat ani drhnout, prát.
Voskovaný ubrousek není vhodný pro balení vlhkých potravin, jako jsou: ryby, maso. Také se nesmí používat k balení horkých potravin.